Сайт за лозята, гроздето, виното и пиячите

Публикации
Времето на СЗ
Новият закон за Виното (?!)
Реколта 2012
Реколта 2011
Добре дошли! :)
Реколта 2010
Форум
Гъмза
История
Истории
Как да съхраняваме
"Вино от грозде"?
За контакти
Фото Галерия


Дегустации Блог

Публикации / Малко за Втория самоток

Малко за Втория самоток
25.10.11 10:20

Автор:Иво Некитов
Във форума един мераклия-винар отвори дума за т. нар. "Второ вино", известно още като Петиот или Втори самоток във Видинско.
 По Байтошово време, по смътни спомени, щото бях срв. малък, но най-вече защото тогава не се интересувах от тия неща, на село се правеха и второ(петиот) и трето, т. нар. "Комина". Понеже всеки, който нямаше в къщата си поне тон вино в най-лошия случай, бидеше обект на съжаление и низка класа човек[got mi e], а максимумът, който позволяваше системата поне до апогея си в началото на осемдесетте, бе не повече от декар лозе, което означаваше няколкостотин литра в най-добрия случай, се правеха всякакви мероприятия с цел увеличаване на виното. Едното бе засаждането на гадните лисичи сортове, който не се пръскат, а и раждат понякога в пъти повече смрадливо американско грозде(отел, Ноа(бял Отел), Виала, Зайбер, Алжирка и т.н.), а другото - петиот и "Комина". Първо пиеха Комина-та като най-нетрайна(свинска работа, но поне миришеше на вино, за разлика от сегашните винпромски технологични отрови без следа от виноматериал в тях), обикновено до Нова Година се изпиваше, после - второто и истинското оставаше за топлите дни напролет и лятото. Важно уточнение: Тези процедури стават САМО от грозде от ЛОЗАРСКИ райони, при това "силни" такива - Видинско, тук-таме по Плевенско и Яката–Чирпан, Пловдив и Пазарджик, както под Кресна, силните Мелнишки микрорайони. Второ вино от 'Шопско" или "Лудогорско" грозде - забравете. Ароматизирана урина. Гроздето трябва да има МОЩЕН екстракт, дух, а захарността не е толкова важна в случая, макар че е задължителна(но не достатъчна!).
Деветдесетте години, с напускането на жизнената сцена на по-предното поколение все по-малко се застъпваше тая практика, а сега най-вече заради цената на захарта, само единици на село правят до второ вино.
Дължа да отбележа, че второто вино за мнозина е по-добро от истинския самоток, най-вече заради липсата на естествената киселинност на гроздето, която остава в самотока. Преди десетина години, когато продавах тонове вино, съм си правел експерименти: софийският консуматор(и въобще тези от не-лозарски райони) в 95 на сто от случаите предпочита Втория самоток(петиотът) точно поради тая причина.
Но, както посочвах по-горе, важното е човек да не се лакоми: Второто вино НЕ ТРЯБВА да надвишава 50 на сто от количеството на първия(най-добре една трета), при това само в много добри години като тая, когато гроздето има достатъчно екстракт.
Въобще, ако човек разполага с материал, може да си прави всякакви благини: два пъти съм слагал мед вместо захар за втори самоток и се получи...убийствен елексир. Убийствен, несравнима работа. Разбира се, сега медът си е "цифра" и ако човек няма евтин и по-важното, сигурен източник, не си заслужава(освен, че е менте в 90 на сто от случаите дори по пазарите). Това - преди. Второ вино практически не правя от 3-4 години, ако  не броим по 2-3 кг захар на 100 кг материал, който слагам за "консервиране" на джибрите(да не седят на сухо) след като изтегля самотока.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1012